Klimaatadaptatie bij de opleiding Watermanagement

Op bezoek bij EMI

Deze periode staat klimaatadaptatie centraal. De eerstejaarsstudenten volgen namelijk het vak Klimaatadaptatie. Hier leren ze hoe ze een stedelijk gebied klimaatbestendig kunnen inrichten. Ze denken na over wat een straat nu echt klimaatbestendig maakt. Is dat wanneer regenwater beter kan worden opgevangen in de straat? Of wanneer meer groen in de straat hitte tegengaat in warme periodes? Of zijn er nog veel meer voorbeelden op te noemen? Aan het einde van het vak zullen de studenten advies geven hoe een bestaande straat in Rotterdam kan worden aangepakt. Om een beeld te krijgen wat er buiten school plaats vindt, bezochten de studenten op maandag 12 februari het Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie op Zuid (EMI op Zuid). Ervaring leert dat er in de tijd voor EMI veel onderzoeken in Rotterdam Zuid plaatsvonden, maar dat de resultaten bij wijze van spreken in de kast bleven liggen. EMI zet zich in om de lessen uit de onderzoeken mee te nemen en samen met de bewoners de wijk klimaatadaptief te maken. Tijdens de excursie worden de studenten door de buurt rondgeleid met een bewoner. Later op de dag hebben ze onder andere ook geholpen om een geveltuin bij de speeltuinvereniging Hillesluis aan te leggen. 

“Ervaring leert dat er in de tijd voor EMI veel onderzoeken in Rotterdam Zuid plaatsvonden, maar dat de resultaten bij wijze van spreken in de kast bleven liggen”

Lessen uit het werkveld

Niet alleen de eerstejaarsstudenten zijn bezig met het thema klimaat, zo ook de derdejaarsstudenten. Tijdens het vak Klimaatstad passen de studenten alle kennis van de afgelopen jaren toe. Het doel: een toekomstbestendig klimaatadaptief ontwerp voor een wijk in Nederland maken. De studenten doorlopen vrijwel alle stappen die een Watermanager in het werkveld zou nemen om een plan voor een specifiek gebied te maken. Ze onderzoeken naar de huidige waterproblemen, maar ook de problemen die in de toekomst worden verwacht. Ze kijken naar de bewoners en de behoeften in de wijk. Ze houden rekening met de mogelijke kosten en onderhoud van hun plan. Daarnaast maken ze ontwerpen om de oplossingen visueel duidelijk te maken. Om de studenten te inspireren verzorgt de opleiding deze week een gastles van Paula Zwitser. Paula zet zich op verschillende manieren in om de stad Rotterdam te verbeteren. Bij de Afrikaander Coöperatie waar met betrokken bewoners en ondernemers het versterken en kapitaalkrachtiger van de Afrikaanderwijk centraal staat. Maar ook bij het Rotterdams Weerwoord waar met Rotterdamse wijken wordt samengewerkt om de impact van klimaatverandering te managen. Hopelijk halen de studenten veel inspiratie uit het verhaal en passen dit toe op hun eigen ontwerp voor Klimaatstad.

De 6 thema’s van Rotterdams Weerwoord. Deze thema’s zijn voor Watermanagement relevant voor het ontwerpen van een toekomstbestendig klimaatadaptieve wijk in Nederland.

Rotterdam University of Applied Science
De Razende Reporters 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *