Mega transformatie van Koreaanse rivier

Van verhoogde autoweg naar een groene voetgangers corridor: de vernieuwde Cheonggyecheon stroom

De hoofdstad van Zuid-Korea, Seoul, is een van de werelds grootste en dichtstbevolkte steden ter wereld. In het hart van de stad ligt de rivier Cheonggyecheon. Nu is dit een groene voetgangers corridor met een ecologisch belang voor het gebied. Maar dit was niet altijd het geval. Tijdens de groei van de stad is de rivier uit het beeld verdwenen door een verhoogde autoweg boven de waterstroom. Helaas een verschijnsel dat wereldwijd in steden vaker voorkomt. Het gevolg van de nieuwe indeling was dat het gebied overbelast, overbevolkt en vervuild raakte. In 2003 is de stad begonnen met het onthullen van de verstopte rivier. Het project had drie belangrijke doelstellingen: de kwaliteit van het bestaan en natuurlijk milieu herstellen, de geschiedenis en cultuur herstellen en de revitalisatie van de economie.

“Tijdens de groei van de stad is de rivier uit het beeld verdwenen door een verhoogde autoweg boven de waterstroom. Helaas een verschijnsel dat wereldwijd in steden vaker voorkomt.”

Uitdagingen voor stedelijk gebied

Op de opleiding Watermanagement in Rotterdam leer je het belang om meekoppelkansen bij projecten te betrekken. Dit houdt in dat er bij een project opgelet wordt of er andere functies aan kunnen worden toegevoegd. Bij de restauratie van de Cheonggyecheon zijn naar de drie doelstellingen gekeken. De geschiedenis van het gebied te herstellen door de autoweg te verwijderen. De leefkwaliteit en milieu van het gebied verbeteren door te vergroenen. Het gebied om toerisme en economie te stimuleren. Daarnaast is echter naar nog een belangrijk onderdeel gekeken: de waterveiligheid. Steden zien een toename van overstromingen en hevige buien. De inrichting van de rivier met een verlaagde ligging t.o.v. de straat zorgt voor een vorm die vergeleken kan worden met een badkuip. Met behulp van kleppen in de muur kan overtollig water naar de rivier worden gestuurd. Seoul is niet uniek in het aanpassen van stedelijk gebied met meer groene gebieden om wateroverlast te verminderen en extreme hitte tegen te gaan. Overal ter wereld hebben steden met dezelfde problemen te maken. Zo ook de stad Rotterdam. Echter de mate van de problemen verschillen overal. Als Watermanagementstudent leer je hoe je moet omgaan met deze problemen per locatie en welke oplossingen voor dat gebied relevant zijn.

Een inspiratiebron voor de Watermanagement studenten: de 7-stadsprojecten van de Gemeente Rotterdam. Dit is een eerste impressie van het nieuwe Hofplein in Rotterdam.

Rotterdam University of Applied Science 
De Razende Reporters 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *