Afstudeeronderzoek Danny Boogert

Als student Watermanagement heeft Danny tijdens zijn stage bij de gemeente Maassluis gewerkt aan zijn afstudeerrapport. Binnen het onderzoek heeft hij onderzoek gedaan naar basisschoolpleinen in de gemeente Maassluis in het kader van Maassluis Rainproof.

Samenvatting

Dit onderzoek concentreert zich op het principe ontwerpen van schoolpleinen in Maassluis met als doel om ze geschikter te maken voor spel, klimaatadaptatie en leefbaarheid. Gezien de groeiende uitdagingen zoals extremere hitte, droogte en neerslag is het aanpassen van stedelijke buitenruimtes, waaronder schoolpleinen, noodzakelijk. Dit onderzoek valt binnen het bredere kader van “Maassluis Rainproof”, een programma binnen de Gemeente Maassluis gericht op het weerbaarder maken van de stad tegen klimaatverandering. De hoofdvraag van dit onderzoek luidt als volgt: Hoe kan de Gemeente Maassluis haar schoolpleinen zo herinrichten, zodat ze speelbaarder, klimaatadaptiever en leefbaarder zijn voor scholen en omgeving? Om deze hoofdvraag te beantwoorden zijn verschillende onderzoeksmethoden ingezet. Allereerst is er literatuuronderzoek gedaan naar de kenmerken van klimaatadaptieve
pleinen. Vervolgens zijn de huidige schoolpleinen en hun problemen geanalyseerd en zijn er mogelijkheden in de omgeving onderzocht om de pleinen te verbeteren. Deze suggesties omvatten aspecten zoals vergroting, herindeling en vergroening, waarbij zowel infrastructuur als sociaal welzijn in ogenschouw zijn genomen. Om de hoofdvraag te
beantwoorden zijn drie deelvragen opgesteld.


De eerste deelvraag: Wat zegt de literatuur over de kenmerken van een groene blauwe klimaatadaptieve plein? richt zich op de kenmerken van goed speelbare en klimaatadaptieve schoolpleinen. Uit verschillende bronnen van literatuuronderzoek kwamen kenmerken en mogelijkheden van klimaatadaptieve schoolpleinen naar voren, zoals waterdoorlatende oppervlakken, regenwateropvangsystemen, groene beplanting, schaduwrijke zones en natuurlijke speelelementen. Deze kenmerken vormen richtlijnen voor het principe ontwerp van de schoolpleinen.


In de tweede deelvraag: Hoe zien de huidige schoolpleinen en de omgeving in Maassluis eruit, welke problemen treden erop? is gekeken naar de huidige staat van de schoolpleinen van basisscholen IKC De Kindertuin, SBO De Parasol en Montessori. Een scorekaart gericht op klimaatadaptatie werd gebruikt om de schoolpleinen te beoordelen. De resultaten varieerden, maar toonden over het algemeen vele problemen. Gebrek aan ruimte, groen, wateroverlast, schaduw en onvoldoende speelobjecten waren veelvoorkomende issues.


Tot slot in de derde deelvraag: Welke kansen liggen er in de ruimte rondom de 3 pleinen om samen te voegen met het plein? werden de kansen geïdentificeerd om de schoolpleinen te vergroten. Vaak zijn de huidige schoolpleinen te klein voor het aantal leerlingen. In samenwerking met de afdeling verkeer werd vastgesteld dat er mogelijkheden zijn om rondom basisscholen IKC De Kindertuin en SBO De Parasol extra ruimte te creëren voor uitbreiding van de schoolpleinen.


Al met al draagt dit onderzoek bij aan het begrip van de huidige situatie en de mogelijke verbeteringen van schoolpleinen in Maassluis en biedt het waardevolle inzichten voor het realiseren van klimaatadaptieve, speelbare en leefbare buitenruimtes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *