Excursie Flood Risk Management

Op bezoek bij de dijkversterking Gorinchem-Waardenburg

Binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) werken waterschappen en Rijkswaterstaat samen aan de veiligheidsnorm van de primaire waterkeringen. Binnen dit project werken ze aan bijna 100 projecten. En eentje daarvan is de dijkversterking Gorinchem-Waardenburg. De dijk heeft op het moment een veiligheidsnorm uit de jaren negentig, terwijl er juist in de afgelopen jaren veel bedrijven en bewoners zijn gaan vestigen. Met het project moet de doelstelling om een veilige en leefbare dijk binnen de randvoorwaarden van het HWBP gerealiseerd worden. De verwachting is dat dit in 2026 wordt opgeleverd. 

De studenten van Watermanagement mochten op bezoek komen bij deze dijkversterking en werden bij Waterschap Rivierenland ontvangen door Gerjan Westerhof (technisch manager van het project). De studenten zijn begeleid naar een aantal plekken om de verschillende fases van dijkversterking te zien. De studenten kregen complimenten over de kennis die ze hadden over het thema en dat ze de volgende keer weer welkom zijn bij Waterschap Rivieren. 

“De dijk heeft op het moment een veiligheidsnorm uit de jaren negentig, terwijl er juist in de afgelopen jaren veel bedrijven en bewoners zijn gaan vestigen.”

Complimenten aan de opleiding

Het compliment dat de studenten over veel kennis betreffen was een compliment voor zowel hun inzet de afgelopen periode als de inzet van de docenten. Een van de modules waar studenten in het tweede jaar aan werken, is Flood Risk Management. Tijdens dit vak leren de studenten wat waterveiligheid inhoudt, maar ook hoe je dit waarborgt. Hoe bereken je of de veiligheid in de huidige situatie voldoet? En zo niet, hoe ga je een waterkunstwerk, zoals een dijk, testen en aanpassen naar de nieuwe norm? Dit en nog meer leren de studenten tijdens de module. De excursie naar de dijkversterking bood de studenten inzicht over de relevantie van het vak en de werkelijkheid bij een dergelijk project.

Rotterdam University of Applied Science
De Razende Reporters

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *