I Am The River and The River Is Me

De activistische motivatie om de natuurlijke kwaliteit van onze rivieren zo goed mogelijk in stand te houden

Binnen ons docententeam houden we het ook gezellig! Op zaterdag 23 maart zijn we met een kleine club naar de wereldpremière van “I Am the River, the River Is Me geweest in Theater het Spui in Utrecht. Mede door Movies That Matter werden we in deze documentaire meegenomen in een adembenemende kanotocht over de Whanganui-rivier in Aotearoa, zoals de Maori ‘Nieuw Zeeland’ noemen. Het is de eerste rivier die wordt erkend als rechtspersoon. De pracht en praal van deze rivier en de aanliggende omgeving laat je beseffen hoe belangrijk het is om zowel de natuurlijke stroming als de kwaliteit van rivierwater in stand te houden.

“It’s not about me, but about we”

De bijna 300 kilometer lange Whanganui rivier kreeg in 2017 rechtspersoonlijkheid en is niet de enige rivier met deze mooie positie. De Atrato rivier in Colombia en de Ganges en de Yamuna rivieren in India zijn erkend als rechtspersoon. Sinds de aankondiging van de rechtspersoonlijkheid van de Whanganui-rivier ontstonden ook in Nederland petities en uitspraken om bijvoorbeeld rivier de Maas ook als rechtspersoon te beschouwen. Misschien in Nederland zeer ambitieus aangezien tientallen organisaties afhankelijk zijn van de rivier de Maas.

Ned Tapa is de Maori-stamleider en één van de beschermers van de Whanganui-rivier. Als speciale gast was hij, samen met andere Maori’s, aanwezig bij de première in Utrecht. De avond begon met een bijzondere traditionele zang en dans om gevolgd te worden door de documentaire. De documentaire is zeker de moeite waard om te bekijken en dit artikel zal daarom niet te diep in de inhoud duiken. Toch zijn er hieronder een aantal bijzondere standpunten benoemd.

Voordat de Maori’s op de boot stappen om de Whanganui-rivier over te steken, plukken ze een plant uit de grond van de vertrek locatie tot de volgende stop en herhalen dit totdat ze hun bestemming bereikt hebben. Dit zou hun een voorspoedige en veilige reis wensen. Verder geeft Ned Talpa in de documentaire aan waarom zij zichzelf zien als ‘beschermers’ en niet als een eigenaar van de Whanganui-rivier. Hij legt uit dat door een eigenaar te zijn je het ‘bezit’ weg kan geven of kan verkopen wanneer je wil. Een beschermer ben je totdat je niet meer nodig bent.

xr:d:DAF-Kr9Z0hw:5,j:4979149589246087300,t:24022911

Hij geeft aan dat binnen de Maori cultuur elk stamlid bij eerste ontmoetingen zichzelf op een traditionele wijze voorstelt. Ned Tapa introduceert zichzelf met z’n naam, zijn stamafkomst, de rivier en tot slot de naam van de gebergtes. Om zichzelf op deze manier te introduceren vergroot hij de connectie en de verbondenheid met de omgeving waarin ze wonen. Mede door deze verbondenheid voelen de stamleden bij het oversteken van de rivier alle negativiteit van het drukke leven hun lijf verlaten. De documentaire laat ook een fragment zien van de rechtspraak in 2017 waarin de advocaat van de rivier beargumenteerd dat er gek wordt omgekeken naar het geven van rechten aan een rivier, maar dat commerciële bedrijven in z’n geheel ook gelijke juridische rechten heeft als een individu. Dat terwijl het bedrijf geen ‘echt’ persoon is.

“Rights of nature is the fastest growing legal movement in the world”

Rivieren en Watermanagement

Bij opleiding Watermanagement verdiep je jezelf tijdens de minor Rivers in het thema rivieren. Je leert het managen van een riviersysteem en de diverse uitdagingen die daarmee gepaard gaan. Hierin neem je onder andere onderwerpen als rivier vervuiling, recreatie, drinkwater en grens conflicten mee in het onderzoek en kijk je naar teveel of juist te weinig water. De minor omvat onder andere reizen langs de rivier de Pho in Italie van de bron tot monding om de rivier echt goed te kunnen begrijpen. Doelend op het maken van een protype waarmee je zelf impact kan maken op die duurzame rivier van de toekomst. Je bouwt nieuwe kennis op over stroomgebieden door de schaal van de stad los te laten en het grote plaatje te bekijken. Je daagt jezelf uit door je onderzoek vaardigheden naar een hoger niveau te brengen ter voorbereiding op het afstuderen en ontwikkelt je tot een echte “Facilitator of Change”.

Rotterdam University of Applied Science
De Razende Reporters

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *