Geen klimaat kwetsbare wijk teveel voor Watermanagement

Klimaatrisico´s

In een recent gepubliceerde analyse van de ABN Amro worden de klimaatrisico´s en financiële kwetsbaarheid van Nederlandse bewoners beschreven. In 900 Nederlandse wijken is de combinatie tussen die twee zorgwekkend. In de analyse werd gekeken naar onder andere het overstromingsgevaar en de financiële lasten voor het verduurzamen van woningen. Kenmerkend is dat koopwoningen die voorheen huurwoningen waren het meest kwetsbaar zijn. De analyse is de eerste die op wijkniveau de klimaatrisico´s in kaart heeft gebracht. Om onrust te voorkomen wil ABN Amro de kaart niet delen, maar gemeenten hebben hier wel inzicht in.

ABN Amro heeft inzichtelijk gemaakt wat de stapeling van klimaatrisico’s in Nederland zijn.

“Sandra van ABN Amro wijst erop dat het verhelpen van een funderingsprobleem 60.000 tot 100.000 euro kost en het verduurzamen van een woning 5000 tot 30.000 euro.”

Uitdagingen voor de toekomstige waterexpert

Bij de opleiding Watermanagement leer je klimaatadaptatie toe te passen op verschillende niveaus. De voornaamste focus ligt echter wel op wijkniveau. Je kijkt naar zowel vraagstukken omtrent water als de sociaal-economische uitdagingen van de wijk. Een van de belangrijkste factoren is om de wensen en belangen van bewoners en andere belanghebbende mee te nemen. Verder houd je rekening met de eisen die een waterschap of een gemeente kan stellen. Mocht bijvoorbeeld een waterplein de maatregel zijn die je wil toepassen, is het van belang dat het plein technisch gezien genoeg water opvangt. Maar wat is de beste locatie hiervoor? En hoe gaat het eruit zien? Wat zijn de wensen vanuit de omgeving voor een waterplein? Op welke manier kan het plein gebruikt worden in tijden dat er geen neerslag valt? Dit zijn vragen waarmee je aan de slag kan gaan bij de opleiding Watermanagement.

Het Benthemplein in Rotterdam. Een waterplein dat als extra waterbuffer voor de omgeving functioneert tijdens extreme neerslagsbuien.

Rotterdam University of Applied Science
De Razende Reporters 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *