Nederlands grootste verdedigingssysteem tegen hoogwater

Uniek moment

De storm Pia heeft in de laatste maand van 2023 voor een uniek moment gezorgd: de sluiting van de Maeslantkering. Voor het eerst sinds de oplevering in 1997 stond het waterpeil hoog genoeg om het systeem automatisch te laten sluiten. Dit waterpeil wordt niet zomaar bereikt. Bij Rotterdam moet het water 3 meter boven NAP staan of in Dordrecht 2,9 meter boven NAP. Bij het sluiten van de waterkering voorkomt Nederland dat de provincie Zuid-Holland overstroomt. Samen met andere waterkeringen, sluizen en dammen is de Maeslantkering van de Deltawerken. Na de watersnoodramp van 1953 is besloten om het land beter te verdedigen tegen het water. Gegevens van de afgelopen jaren lieten echter zien dat de sluiting van de Maeslantkering elk jaar dichterbij kwam. In 2022 komt het waterpeil maar net enkele centimeters onder het officiële sluitpeil. En in 2023 was het tijdens de storm Pia raak.

Nederlands grootste verdedigingssysteem tegen hoogwater vanuit zee: De Deltawerken

“Om de veiligheid van alle bewoners in dit gebied, maar ook de economie te beschermen, is na de watersnoodramp van 1953 besloten om de Deltawerken te bouwen.”

Studenten voorbereiden op toekomstige scenario’s

Bij de opleiding Watermanagement zijn de studenten en docenten bekend met dit onderwerp. Lessen en projecten gaan onder andere over de risico’s van het leven onder zeeniveau. Maar ook wat de gevolgen van hoogwater in rivieren of zee zijn en de verschillende soorten water kunstwerken. De vraag naar deze kennis zal toenemen in de komende jaren. Een belangrijk onderdeel dat elk jaar terugkomt is de toekomst. Met het toenemende klimaat is duidelijk te zien dat de intensiteit van buien toeneemt en de zeespiegel stijgt. In 1997 is de Maeslantkering met de kennis van toen ontworpen, maar wie weet zit er tussen de huidige studenten van Watermanagement straks de waterexpert die zich bezighoudt met het droog houden van de provincie Zuid-Holland en de rest van Nederland.

Rotterdam University of Applied Science
De Razende Reporters 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *