Wetskills Egypte 2024

Wetskills avontuur in Alexandria en Cairo: passie voor water, duurzame oplossingen en onvergetelijke ervaringen

Met een kleine groep Nederlandse young professionals heb ik afgelopen februari mee gedaan aan de Wetskills in Egypte!

Na m’n afstudeerstage in het buitenland verlangde ik naar nog een mooi buitenlandse reis waar ik m’n passie voor water kon delen en toepassen. Ik zag een mooie kans om mee te doen aan het programma Wetskills. Wetskills koppelt Nederlandse studenten met internationale studenten die een passie hebben voor uitdagingen in de internationale watersector. In multidisciplinaire teams werk je aan echte casussen van bedrijven en overheidsorganisaties. Met als uitdaging: buiten de gebaande paden denken en realistische concepten ontwikkelen.

Op 25 februari startte dit avontuur met het ontmoeten van alle deelnemers op de Arab Academy in Alexandria. In de eerste paar dagen hebben we onze case ontvangen en zijn we verdeeld in teams. Onze case ging over de organisatie ‘Water Footprint’ met als uitdaging onderzoek doen naar hoe Water Footprint ingezet kan worden en hoe Egypte hierbij baat kan hebben. Hiervoor hebben we een paper en poster opgesteld en dit afgerond met een pitch tijdens ‘the finals’.

Water Footprint is een team van water experts die streven naar een duurzame toekomst voor iedereen. Waterschaarste is niet alleen het gevolg van klimaatverandering, maar ook overproductie en overconsumptie hebben invloed op de beschikbaarheid van water. De hoeveelheid water uit de kraan is niet het enige verbruik van water op een dag. Denk bijvoorbeeld aan voedsel en de kleding die je koopt. Liters aan water wordt gebruikt om een T-shirt te maken en voor de productie van een kilogram kipfilet in de supermarkt. Langzaam maar zeker worden de Day Zero-scenario’s de realiteit en is het de vraag hoe we dit kunnen voorkomen. Water Footprint biedt in drie stappen antwoord voor dit probleem:

–          het in kaart brengen van het waterverbruik;

–          beoordelen van duurzaamheid en impact vanuit lokaal en supply chain-perspectief; en

–          verstrekken van praktische waterbeheer of technologische oplossingen

De expertise en het wereldwijde netwerk van Water Footprint stelt hen in staat om buiten de gebaande paden te denken. De nieuwste technologie is niet altijd nodig. Soms kan een kleinschalige en eenvoudige oplossing beter werken.

M’n team bestond uit vier deelnemers uit verschillende expertises, namelijk in Watermanagement, Chemical Engineering, Civil Engineering en in Bio Chemical Engineering. Zeer bijzonder dat we vanuit uiteenlopende vakgebieden kwamen en toch allen een grote passie voor water hebben. Er volgden hierna workshops over teambuilding zodat we elkaar beter konden leren kennen. We kregen al snel de kans om onze case owner (Water Footprint) te ontmoeten en te spreken over de casus die we hadden ontvangen.  

Op de vierde dag werden er speeddates georganiseerd met vier professors van de Arab Academy. Op het gebied van Klimaat, Agricultuur, Financiën en op Water hebben we met ieder in rondes van 10 minuten een interview gehad over onze case. De volgende dag kregen we een workshop over het Business Canvas Model. We hebben geleerd hoe we van ons idee een succesvol businessplan konden maken die zowel organisatorisch als financieel haalbaar zou zijn.

Vanaf dag zes tot de finals richtten we ons op de afronding van het plan en werkten we hard aan het opstellen van de paper, poster en uitschrijven van de pitch. Ter voorbereiding op de finals kregen we tips en tricks op de manier van pitchen en hebben we regelmatig geoefend. De spanning lag hoog, maar het leek me een mooie kans om een keer voor een groot publiek te pitchen!

De finals vonden plaats in de woning van de Nederlandse ambassadeur van Egypte waar verschillende ministeries zoals Water Resources en Irrigatie, onderzoeksinstituten en ingenieursbureaus aanwezig waren. De juryleden hadden onze papers van te voren gelezen ter voorbereiding. Elke groep had 2 minuten om te pitchen en hierna was er voor elke groep 15 minuten de tijd om aan de hand van de poster het plan te presenteren. Uiteindelijk zijn we met ons plan tweede geworden en zijn we door één van de juryleden uitgenodigd om bij de Nile University te spreken over ons plan en in contact te blijven voor de uitvoering ervan. 

“Door te participeren aan de Wetskills heb ik met eigen ogen gezien dat elke druppel telt.”

Tijdens de Finals kreeg ik gemixte gevoelens over wat we bereikt hadden. We vertrokken uit een hotel waar we de eerste dag geen water hadden door technische problemen en presenteerden ten slotte op een zeer luxe en groene omgeving waar de waterschaarste van 21 miljard m3 niet te zien was. Besparen op onze consumptie van water en waar nodig compenseren voor de overconsumptie van water geldt voor ieder persoon. Rijk en arm.

Uiteraard heb ik ook zeer mooie plekjes van Egypte gezien. In de avonden aan het strand genieten van een kopje thee en een broodje shoarma tot aan een rondvaart in de rivier de Nijl. Van de boulevard in Alexandria, de Pyramides in Gyza en de mummies in Cairo. En een groep van onbekenden die op de laatste dag aanvoelen als familie.

Het was een super gave ervaring om nooit te vergeten. Het is uitdagend om in een paar dagen een case uit te werken en te presenteren voor een jury en een publiek van 60 mensen, maar het is zo leerzaam… Iedereen met een passie voor water nodig ik uit om dit te doen!

Blijven groeien na Watermanagement

De afgelopen twee weken heb ik me verder kunnen ontwikkelen in de vaardigheden die ik bij de opleiding Watermanagement geleerd heb. De basisvaardigheden voor het pitchen en de posters had ik al verkregen in het eerste jaar tijdens het vak Deltasteden. Ook kwam dit terug bij het vak Adviesbureau in jaar 3 waar we door middel van het Business Canvas Model een businessplan schreven. Doordat we bij de opleiding Watermanagement regelmatig oefenen met presenteren en pitchen voelde ik me meer op m’n gemak om te pitchen voor een groot publiek bij de Wetskills.

Rotterdam University of Applied Science
De Razende Reporters – Anoushik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *